Wat is acné?

Acné is er in ontzettend veel variaties en medische benamingen. Maar de meest gebruikte term is toch wel: (jeugd)puisten of acné vulgaris. Ook de kenmerken van acné zijn welbekend: mee-eters, rode bultjes en soms flinke onderhuidse ontstekingen. Met als mogelijk gevolg zelfs huidoneffenheden, zoals rode of bruine vlekjes en acnélittekens. Acné uit zich bij jong en oud, man en vrouw. Maar het is vrijwel altijd even vervelend en storend. Dat begrijpen wij als geen ander.

 

Hoe ontstaat acné?

Overmatige talgproductie en oude huidcellen zorgen voor verstopte poriën. Het talg kan niet gelijkmatig afvloeien, daarbij komt de bacterie propionibacterium acnes die voor een ontsteking zorgt. Dan ontstaat acné. Ofwel: ontstoken verstopte poriën. Het resultaat van de overmatige talgproductie wordt door veel mensen als een belemmering in het dagelijks functioneren gezien. Vooral in het gezicht, op de borst en schouders waar de talgklieren prominenter aanwezig zijn kan de acné ontstaan. Factoren als hormonale schommelingen, stress en voeding kunnen de klachten nog eens verergeren.

 

Behandeling van Acné

Als je last hebt van acné wil je er natuurlijk graag van af. Wij helpen daar graag bij.
Onze acné specialist doet een uitgebreide huidanalyse. We bespreken jouw manier van huidverzorging en leefstijl. Daarna stellen we een behandelplan op, afgestemd op jouw huidomstandigheden. Met als doel: het onder controle krijgen van acné en het aanpakken van de onstane huidbeschadigingen. Ook acné gerelateerde aandoeningen zoals rosacea kunnen wij behandelen.

 

Kosten en vergoeding

Afhankelijk van de ernst van de acné kunnen de kosten variëren, dit hangt af van de geadviseerde behandelingen en de te gebruiken producten voor thuis. Wel is het in veel gevallen mogelijk de behandeling via de zorgverzekering vergoed te krijgen.

Informeer dit bij je zorgverzekeraar.